Nyheder

Der findes ikke én god markør for aldring. Gråt hår og rynker ses ofte som typiske tegn på aldring, men det er ikke gode markører. Nogle får gråt hår allerede i 20’erme, og hvis man er fisker ved vestkysten, har man typisk flere rynker end andre på grund af sol og vind. Derfor ser forskerne i ”Mark-age”-projektet på aldersmarkører i blodet.

14.02.2014 | Offentligheden / Pressen

Dit blod afslører din biologiske alder

Hvad er din krops biologiske alder? Det er der forskellige svar på, alt efter hvilken body-age-test, du tager. Men nu har forskere vist, at man kan sætte præcist tal på kroppens biologiske alder ud fra en blodprøve. Forskningsresultatet vil få stor betydning – både for den enkeltes helbred og for samfundets økonomi.

Ingeniørstuderende kan se frem til at få et spejlbassin ved Navitas på havnen i Aarhus. Det bliver på én gang et kunstværk, en rekreativ oase og et pumpelaboratorium. (Arkivfoto).

11.02.2014 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Navitas får spejlbassin

I 2014 anlægger Aarhus Kommune et spejlbassin på Pier 2 på Aarhus Ø med direkte tilknytning til Navitas. Forskere og studerende får mulighed for at bruge spejlbassinet både eksperimentelt og som rekreativ oase.

Forskere fra Aarhus Universitet skal stå i spidsen for udviklingen af et nyt system, der får fru Hansens blodtryksapparat til at tale sammen med pilleautomaten, den intelligtente vægt, EKG-måleren og alle de andre teknologiske produkter, der er installeret i moderne ældreboliger. På billedet ses ingeniørerne Finn Overgaard Hansen (th) og Stefan Wagner (tv) fra Aarhus Universitet. (Foto: Henrik Olsen)

05.02.2014 | Institut for Ingeniørvidenskab

Bedre ældrepleje med ny teknologi

Moderne velfærdsteknologi rykker med stor hast ud i plejesektoren. Flere af de nye teknologier har deres udspring i forskningsmiljøet på Aarhus Universitet. Se filmen og oplev, hvordan smarte computersystemer udkonkurrerer de gule lapper i Holstebro Kommune.

Forskere barsler med en ny metode til fremstilling af knogler, brusk og led, der kan kurere eller lindre vævsskader. Idéen er at printe implantater til kroppen i 3D, som kan stimulere væksten af forskellige celletyper. De første resultater er lovende, og i løbet af de næste tre år forventer forskerne at have teknologien klar til kirurgisk behandling af mennesker. På billedet ses forskningsleder Jens Vinge Nygaard, Institut for Ingeniørvidenskab, med et stykke bruskimplantat frisk fra printeren. (Foto: Lise Balsby)
Dette er et eksempel på et implantat. Hulmønstret i printmaterialet er omhyggeligt beregnet og designet, så det har lige præcis den porøsitet, der er nødvendig for at påvirke stamceller i kroppen til at lave brusk. (Foto: Lise Balsby)

04.02.2014 | Institut for Ingeniørvidenskab

Forskere printer reservedele til kroppen

Aldersbetingede skader i bevægeapparatet har indtaget førstepladsen som det hurtigst voksende helbredsproblem i den europæiske befolkning. Lægerne har begrænsede muligheder for at afhjælpe smerter og gener hos de mange patienter. Men nu er forskere på sporet af en ny behandlingsmetode, som vækker opsigt langt ud over Danmarks grænser. De vil…

Her er den så - den nye ionledende membran, som er syntetiseret af en forskergruppe på Aarhus Universitet. Meget tyder på, at membraner i fremtiden kan blive nøglen til energieffektive kølesystemer. Og potentialet er stort. Blot en procent øget energieffektivitet i verdens køleskabe kan spare den mængde strøm, som svarer til cirka 10 atomkræftværker.

28.01.2014 | Forskning

Ny teknologi gør kompressorer mere effektive

Her er den så - den nye ionledende membran, som er syntetiseret af en forskergruppe på Aarhus Universitet. Meget tyder på, at membraner i fremtiden kan blive nøglen til mere energieffektive kølesystemer. Og potentialet er stort. Blot en procent øget energieffektivitet i verdens køleskabe kan spare den mængde strøm, som svarer til cirka 10…

14.01.2014 | Institut for Ingeniørvidenskab

Landbrugsmaskiner med kamerateknologi skal beskytte dyr i marken

Højteknologifonden har investeret i et erhvervspostdoc-projekt på Aarhus Universitet, der skal udforske og udvikle teknologier til at opdage og genkende forhindringer i marken.

14.01.2014 | Institut for Ingeniørvidenskab

Tre forskningsprojekter inden for fødevarer og jordbrug får midler fra Højteknologifonden

Højteknologifonden har uddelt midler til forskning i sikkerhedssystemer til fremtidens landbrugsmaskiner, bedre koordinerede markoperationer og et klimasystem, der kan opretholde produktiviteten trods høje temperaturer.

Her står den - fiks og færdig. En af de første såkaldt "grønne", permanente magneter, der kan erstatte de strømslugende elektromagneter i partikelacceleratorer, som for eksempel ASTRID2 på Aarhus Universitet.

06.12.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Institut for Ingeniørvidenskab

Grønne magneter i ASTRID2

Forskere har i samarbejde med virksomheder udviklet permanente magneter, der kan erstatte de energikrævende elektromagneter, man i dag bruger i acceleratorer til forskning med røntgenstråling og til datering af arkæologiske prøver.

20.11.2013 | Offentligheden / Pressen

It-systemer i landbruget skal tale samme sprog

En ISO-standard standardiserer det væld af forskelligartede oplysninger, som landmanden skal håndtere i sine computersystemer i traktoren og ved skrivebordet.

Forskere har udviklet en særlig type af antivitamin, der kan udkonkurrere B12 fra kosten i kampen om optagelse i kroppen. Det gør det nu muligt at studere vitaminmanglens konsekvenser, som blandt andet er mistænkt for at give varige skader på nervesystemet og demens.

19.11.2013 | Forskning

Nu kan forskere blive klogere på B12-vitaminmangel

Det er lykkedes forskere at fremstille en virkningsløs kopi af vitaminet B12, som kan udkonkurrere de naturligt forekomne vitaminer i kosten. For første gang er det derfor muligt at skabe selektiv B12-vitaminmangel hos forsøgsdyr. Det er et afgørende skridt i retning af en dybere forståelse for vitaminmanglens konsekvenser.

På billedet ses de fire vindere af Grundfosprisen 2013. Fra venstre: Cecilie Crone Rasmussen, Phillip Bøg Sabinus Weng, Mathias Møjbæk Markussen, Peter Jessen Vang. Med prisen følger 25.000 kr.

19.11.2013 | Priser

Studerende får stor pris for projekt

Fire ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet har modtaget en prestigefuld pris for deres prototype på en ny type optisk flowmåler, der ved hjælp af lys kan måle væskegennemstrømningen i et vandrør.

Forskere ved Aarhus Universitet leder et projekt om biologisk luftrensning til stalde i kombination med punktudsugning. Håbet er at reducere lugtgenerne fra svinestaldene betydeligt. Foto: Jesper Rais

24.10.2013 | Institut for Ingeniørvidenskab

Forskere vil reducere udledning af lugt og ammoniak fra svinestalde

Kontrolleret udsugning af luft fra svinestaldenes gyllekanaler kombineret med en effektiv biologisk rensning er et nyt forskningsprojekts bud på at mindske lugtgenerne for medarbejdere og omgivende samfund.

Sådan ser det færdige resultat ud. Danmarks indtil videre største 3D-printer bygget på bare en enkelt weekend af 18 ihærdige ingeniørstuderende. (Foto: Jeppe Ibsen)
Det krævede høj koncentration at få elektronikken til at virke. På billedet ses Christian Perti (tv). (Foto: Jeppe Ibsen).

16.10.2013 | Uddannelse

Studerende bygger Danmarks største 3D-printer

En hel kubikmeter stor og fuldt funktionsdygtig 3D-printer står nu klar til brug på Aarhus Universitet. Det er Danmarks største af sin art, og den er bygget på blot en weekend af 18 ihærdige ingeniørstuderende.

Morten Østergaard, minister for Forskning, Innovation og Videregående uddannelse, tester en kombineret bilrude og såkaldt OLED-skærm, der kan forvandle tung trafik til bølgende hav og huse til dyr på en savanne. Ved siden af ses Kinas ambassadør i Danmark Li Ruiyu, adm. direktør i Bang & Olufsen Tue Mantoni og ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet Pavel Lisouski, der står bag idé og prototype.

26.09.2013 | Mennesker og kulturer

Innovative studerende giver Bang & Olufsen gode idéer

For andet år i træk bærer en ny innovationsmetode frugt hos Bang & Olufsen. Ingeniørstuderende har i tre uger deltaget i en innovationscamp i Kina, og i går åbnede undervisningsminister Morten Østergaard og den kinesiske ambassadør udstillingen ”Little Shanghai”, hvor de studerende præsenterede deres projekter for Bang & Olufsens topledelse og de…

Navitasbyggeriet er i gang igen og vil står klar til indvielse ved semesterstart efter sommerferien. (arkiv-illustration)

26.09.2013 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Navitasbyggeriet i gang igen

Bygherrekredsen bag Navitas-byggeriet i Aarhus har indgået aftale med A. Enggaard om at færdiggøre entreprisen efter Pihl & Søn. Byggeriet, som har stået stille siden Pihls konkurs i august, går i gang igen i dag.

Viser resultater 136 til 150 ud af 246

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste