Du er her: AU » Om AU » Institut for Ingeniørvidenskab » Aktuelt » Nyheder » Vis

Gensplejset plante kan komme B12-vitaminmangel til livs

Et forskerteam fra Aarhus har gensplejset en plante, hvis blade har vist sig at være af stor værdi. De kan nemlig bruges til at give en hidtil uset præcis diagnostik af B12-vitaminmangel på et tidligt stadium og samtidig helbrede sygdommen.

12.12.2012 | Kim Harel

DNA

Forskere har overført DNA fra det B12-vitaminbindende protein i menneskets tarm til en plante. Nu kan de bruge plantens blade til tidlig diagnostik og behandling af B12-vitaminmangel. (Foto: Colourbox)

Det gælder om at opdage det i tide, hvis man mangler det livsvigtige vitamin B12. Ellers risikerer man både blodmangel og uhelbredelige skader på nervesystemet.

Det lumske ved mangeltilstanden er, at den først giver symptomer efter mange år og ofte, når det er for sent. Men nu har aarhusianske ingeniører, læger og molekylærbiologer lagt deres viden sammen og fundet på noget smart.

Vitaminmangel opdages for sent
Med alderen svækkes produktionen af et særligt protein, der har til opgave at sikre optagelsen af  B12-vitamin fra kosten i kroppen. Det kan medføre et alvorligt underskud på trods af en ellers god ernæring og eventuelle vitamintilskud.

I dag regner man med, at cirka hver femte ældre over 60 år mangler vitaminet i større eller mindre grad. Man ved det ikke præcist, for mangeltilstanden giver ofte kun svage symptomer, før den har nået et fremskredet stadie.

”Det er vigtigt, at B12-mangel diagnosticeres i tide. En længerevarende mangeltilstand kan give varige skader på nervesystemet,” siger Ebba Nexø, som er professor ved Klinisk Biokemisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Lægerne har ikke i dag en metode, der er tilstrækkelig præcis, når de skal diagnosticere mangel på B12-vitamin. De tager blodprøver og måler mængden af B12-vitaminet heri. Det bruger de som en indikator for patientens tilstand, men metoden siger ikke noget om vitaminets vævstilgængelighed.

Lægerne vælger derfor i nogle tilfælde også at måle mængden af de substrater i blodet, som ophober sig ved mangel på B12-vitamin. Det er en mere avanceret metode og belyser med større sikkerhed, om kroppen omsætter vitaminerne i vævet.

Men kan man finde frem til en teknologi, der kan give en præcis diagnose af B12-vitaminmangel? Og kan man gøre den så simpel og billig, at den kan bruges af lægerne til rutinemæssige sundhedstjek?

"Ja," svarer forskerne.

De har fundet løsningen. Den vokser i et drivhus i kælderen på Aarhus Universitet.

Kost har kun sekundær betydning
Det er et særligt protein, der er nøglen til menneskekroppens forsyning af B12-vitamin. Proteinet hedder intrinsic factor og produceres i mavesækken. Det sørger for at binde B12-vitamin fra kosten og aflevere det til receptorerne i tyndtarmen, hvilket muliggør optagelsen. Uden tilstrækkelige mængder af proteinet, opstår et vitaminunderskud i kroppen.

”Det særlige ved optagelsen af B12-vitamin i kroppen er, at hele processen er afhængig af tilstedeværelsen af intrinsic factor og kun sekundært af fødevareindtag,” siger Sergey Fedosov, seniorforsker ved Aarhus Universitet.

Han har sammen med et forskerteam ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital skabt håb om at kunne løse det voksende helbredsproblem med B12-vitaminmangel i befolkningen.

Gensplejset stueplante førte til gennembrud
Forskerne har arbejdet med den højteknologiske udfordring omkring diagnostik og behandling af undskud af  B12-vitamin hos mennesker i flere år og er nu klar med en metode, der kan blive et lille medicinsk gennembrud.

”Vi har identificeret det DNA, som styrer produktionen af det B12-vitaminbindende protein hos mennesker. Det har vi via gensplejsning overført til en plante, som vi efterfølgende har dyrket i et drivhus,” siger Erik Østergaard, professor ved Aarhus Universitet.

Og denne opskrift har altså vist sig at bære frugt. Den gensplejsede plante er af arten Arabidopsis - den, vi også kender som "gåsemad". Dens blade udtrykker nu aktiv intrinsic factor i store mængder og kan dermed ved oral indtagelse blive værdifuld, når man vil behandle B12-vitaminmangel.

Forskerne har dokumenteret den medicinske effekt gennem en række kliniske forsøg.

”Det var ganske overraskende for os at nå et resultat så hurtigt, og vi er nu gået i gang med at planlægge, hvordan vi kan komme videre med at udvikle et medicinsk præparat til gavn for patienter,” siger Sergey Fedosov.

Forskningsresultaterne er i dag viderebragt til en lille virksomhed, som udvikler planten til medicinsk brug. Der vil dog gå endnu nogle år, før den kan godkendes som lægemiddel.

Planteprotein afslører vitaminmangel
Forskerne har også fundet ud af, hvordan man kan anvende planten til en ny form for diagnose af B12-vitaminmangel.

Det er nemlig lykkedes dem at oprense proteinet i plantens blade. Proteinet kan har den funktion, at det transporterer B12-vitamin i blodbanen, og en enkelt blodprøve kan derfor i dag med stor præcision fastslå, om der er tale om en mangeltilstand hos den enkelte patient og på hvilket stadie, den forekommer.

”Det er en helt ny biomarkør, vi har fundet, som kan afsløre B12-vitaminmangel selv på et tidligt stadium,” siger Sergey Fedosov.

Forskerne forventer, at deres resultater vil få stor indflydelse på diagnostik og behandling af B12-vitaminmangel allerede i den nærmeste fremtid.

Sergey Fedorov, seniorforsker, Institut for Ingeniørvidenskab: snf@mb.au.dk; 4012 3001

NYHEDSBREVET RØMER
Denne artikel er bragt i RØMER, Nyhedsbrevet fra Aarhus Universitet Science and Technology.

Tilmeld dig her og modtag nyheder en gang om måneden.

Forskning, Institut for Ingeniørvidenskab, Natur og teknologi, Sundhed og sygdom
Henvendelse om denne sides indhold:
Revideret 22.10.2014

Her finder du Institut for Ingeniørvidenskab i Aarhus