Du er her: AU » Om AU » Institut for Ingeniørvidenskab » Aktuelt » Nyheder » Vis

Forsker finder nyt kolesterolsænkende stof

Forskere er enige om, at plantesteroler fra blandt andet frugt og grønt er nøglen til at sænke blodets indhold af kolesterol. Men den naturlige forekomst i en almindelig kost er langt fra tilstrækkelig. I laboratorierne på Aarhus Universitet er det nu lykkedes en ph.d.-studerende at fremstille et nyt, højkoncentreret og let optageligt stof med de samme sundhedsgavnlige egenskaber.

05.02.2013 | Kim Harel

Researcher plant sterols

Worawan Panpipat, ph.d.-studerende ved Institut for Ingeniørvidenskab, har via gentagne forsøg i laboratoriet fundet frem til en ny kemisk superforbindelse med kolesterolsænkende virkning. Hun har netop netop modtaget den internationale AOCS-pris (American Oil and Chemists’ Society) for sin forskning. (Foto: Henrik Olsen)

Cirka 400 tomater, 200 gulerødder eller 150 æbler – så meget skal der til for, at det naturlige indhold af plantesteroler i kosten opnår en optimal kolesterolsænkende virkning. Igennem de seneste årtier har forskere derfor beskæftiget sig med at udvikle nye kemiske synteser af plantesterol, og i dag findes der snart ikke et supermarked i den vestlige verden uden et udbud af gode, funktionelle fødevareprodukter, der lover at sænke kolesterolindholdet i blodet hos forbrugerne.

Problemet er, at disse produkter er kostbare. Den kemiske fremstilling af plantesteroler er ofte baseret på dyre materialer og industrielle processer, der kræver en stor energitilførsel over en forholdsvis lang reaktionstid.

Detektivarbejde i laboratoriet
For at løse disse problemer satte en forsker ved Aarhus Universitet sig for at udvikle et nyt, mere effektivt og økonomisk rentabelt stof.

”Det var et omfattende stykke laboratoriearbejde. Jeg startede helt klassisk fra bunden og har lavet stribevis af reaktioner mellem forskellige naturlige plantesteroler, fedtsyrer og aminosyrer. Nu ser det ud til, at mine anstrengelser har båret frugt,” siger Worawan Panpipat, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet.

Det nye stof er let optageligt og på en gang billigere og mere bæredygtigt at fremstille end de allerede kendte kemiske variationer af plantesteroler. Og med en reaktionstid på blot 12 timer, et meget lavt forbrug af aktiveringsenergi i skabelsesprocessen og en udnyttelse af stoffet fra reaktionen på hele 90 procent, så er det et opsigtsvækkende resultat i den funktionelle fødevareindustri.

Panpipat Worawan her netop modtaget en pris for sine resultater fra American Oil and Chemists’ Society (AOCS).

Optages bedre i kroppen
Mens naturligt plantesterol har en lav opløsningsevne og dermed er svært for tarmen at optage, så har det nye stof en høj opløsningsevne, der sikrer kroppen optimal adgang til det.

”En stor del af de naturlige plantesteroler fra kosten passerer igennem fordøjelseskanalen. Det nye stof har en molekylær struktur, der forbedrer optagelsen markant,” forklarer Worawan Panpipat.

Hun har udviklet stoffet i to variationer af syntetiseret plantesterol. En variation, der er opløselig i fedt, og én, der er opløselig i vand. Det giver mulighed for at berige flere typer af fødevarer som for eksempel både læskedrikke og mejeriprodukter.

Et af verdens største sundhedsproblemer
Hvis det nye stof finder vej til markedet, så kan det blive et reelt alternativ til medicinsk behandling af et af verdens største sundhedsproblemer. For store mængder af kolesterol i blodet udsætter mange mennesker for hjertekarsygdomme, som i dag er blandt de hyppigste dødsårsager.

I Danmark anslår Hjerteforeningen, at mere end halvdelen af alle voksne lever med forhøjede kolesteroltal.

Kolesterol er et fedtstof, der dannes i leveren og føres rundt i blodbanen.  Det er en livsnødvendig byggesten i kroppen, men især animalske fedstoffer kan bidrage til en mængde af kolesterol i blodet hos mennesker, der skadelig.

”Når kroppen har for meget kolesterol, aflejres det i blodkarrene, og det medfører en væsentlig risiko for blodpropper og andre hjertesygdomme. Det nye stof ser ud til at have den egenskab, at det kan udkonkurrere det såkaldt dårlige LDL-kolesterol i kampen om optagelse i kroppen,” forklarer Worawan Panpipat.

Stoffet har en kemisk struktur, der binder sig til det begrænsede antal kolesteroltransportører i tarmens cellevægge, og på den måde hæmmer det optagelsen af kolesterol, som i stedet for udskilles via afføringen.

Omfattende forsøg på mus venter
Før forskeren kan gå videre med det nye kolesterolsænkende stof, skal hun gennemføre en lang række forsøg på mus for at kontrollere for mulige bivirkninger.

”Jeg skal i de næste par år undersøge stoffets egenskaber i detaljer. Hvordan påvirker det cellemembranerne i kroppen, når kolesterolindholdet bliver erstattet med plantesterol?,” siger hun.

Hun håber, at stoffet på sigt, fordi det billigt at fremstille og har en høj udnyttelsesgrad, kan komme flere mennesker i verden til gavn.

Denne artikel er bragt i RØMER, Nyhedsbrevet fra Aarhus Universitet Science and Technology

Worawan Panpipat, ph.d.-studerende, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet: 8715 5526; worawan@mb.au.dk

Forskning, Priser, Offentligheden / Pressen, Institut for Ingeniørvidenskab, Ph.d.-studerende, Medarbejdere
Henvendelse om denne sides indhold:
Revideret 19.12.2014

Her finder du Institut for Ingeniørvidenskab i Aarhus