Nyheder

Kom lidt sukker i gyllen, hvis den skal være sur. Ny forskning fra Maibritt Hjorth og hendes kolleger viser, at sukker kan erstatte svovlsyre som middel til at nedbringe udledningen af ammoniakdampe. (Foto: Peter F. Gammelby)

18.02.2015 | Institut for Ingeniørvidenskab

Simpelt sukker kan reducere skadelige ammoniakdampe fra gylle

Landbruget kan formentlig halvere udledningen af de skadelige ammoniakdampe ved at hælde sukker i gyllen. Ny forskning fra Aarhus Universitet tyder på, at sukker kan erstatte svovlsyre som middel til at fjerne ammoniakdampene – til glæde for økologiske landbrug og biogasproduktion.

Der ligger flere års forskningsarbejde bag den nye generation af biologisk medicin. På billedet ses forskergruppen fra Institut for Ingeniørvidenskab. (Foto: Anders Trærup).
Forestil dig gravhunden her som en superjagthund, der er uovertruffen til at opsnuse og indhente byttet - og har lært at skyde. Så har du et indtryk af mulighederne i den nye generation af rekombinante antistoffer, som Luis Álvarez-Vallina, lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab, er en af hovedarkitekterne bag. (Foto: Lars Kruse)

18.02.2015 | Institut for Ingeniørvidenskab

Ny milepæl for biologisk design af medicin

En ny generation af biologisk medicin er på vej. Det drejer sig om specialkonstruerede antistoffer, som er langt mere effektive og alsidige end dem, kroppen selv danner.

Jens Schrader er en af de ingeniørstuderende, der igennnem de seneste semestre har testet en ny fleksibel undervisningsmetode udviklet på amerikanske eliteuniversiteter. Metoden bliver implementeret i en fuldt online ingeniøruddannelse, der udbydes ved Aarhus Universitet fra august 2015. (Foto: Anders Trærup).

17.02.2015 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Medarbejdere

Ingeniøruddannelse går online

Aarhus Universitet udbyder til august 2015 elektronikingeniøruddannelsen med et fuldt online studieforløb. Det er første gang, studerende i Danmark får mulighed for at tage en hel ingeniøruddannelse uden at være fysisk til stede på et universitet.

Kan man gemme solens energi og tage den frem igen, når man har brug for den? Og kan man gøre det på en måde, der både er billig, energieffektiv og miljømæssig forsvarlig? En forskergruppe med lektor Anders Bentien i spidsen har udviklet en ny teknologi til solopladning af flowbatterier, der ser ud til at kunne få stor betydning for private forbrugeres fremtidige strømforsyning. (Foto: Anderes Trærup)
En lille elektrode lavet af simpelt glas og hæmatit (rust) er nøgleingredienserne i en ny form for solcelle, der ikke alene kan konvertere solens energi til elektricitet, men også lagre den. (Foto: Anders Trærup)
Med nye forskningsbevillinger kan Institut for Ingeniørvidenskab intensivere forskningen i flowbatterier. På billedet ses en af de første funktionsdygtige prototyper. (Foto: Anders Trærup)

11.02.2015 | Institut for Ingeniørvidenskab

Forskere finder lagerkapacitet i nye solceller

En ny type solcelle omdanner lys til kemisk energi og gemmer den i små tanke med væske. Idéen er simpel, men den har et vidtrækkende potentiale. Forskere har modtaget en samlet bevilling på 8 millioner kroner til at udvikle en metode til solopladning af flowbatterier.

Lektor Mogens Hinge, Institut for Ingeniørvidenskab, skal i samarbejde med sine forskerkollegaer og virksomhederne Vestas Wind Sytems og SP Group undersøge mulighederne for 3d-printning af plast forstærket med grafen. (Foto: Anders Trærup, AU)

14.01.2015 | Institut for Ingeniørvidenskab

Nyt plastmateriale med grafen i 3D-print

Forskere vil udvikle en ny form for stærk plastik med grafen. Målet er at fremstille prototyper i specifikke former i en 3D-printer. Teknologien har stort potentiale inden for vind- og plastindustrien.

19.12.2014 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

SMS forhindrer indbrud

Julen nærmer sig, og med julens traditioner følger også talrige indbrud i de danske hjem. En gruppe indbyggere i Ryomgaard har fået to ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet til at udvikle alarmsystemet Lenio - en moderne form for nabohjælp der skal nedbringe antallet af indbrud i den midtdjurske by.

Efter hundredvis af timer i laboratoriet - og ved hjælp af en avanceret biologisk teknologi - er det lykkedes en forskergruppe at identificere 10 nye antistoffer, der kan sætte kræft i dvale. De virker ved at blokere for svulstens forsyning af ilt og næring gennem blodbanen. På billedet ses Peter Kristensen (i midten) sammen med kollegerne Edzard Spillner og Luis Álvarez-Vallina, der også er lektorer på Institut for Ingeniørvidenskab. (Foto: Anders Trærup, AU)
På de to laboratoriefotos ses de antistoffer, der binder sig til blodkarcellerne og forhindrer dem i at danne nye forsyningsveje ind til cancercellerne. (Foto: Peter Kristensen)

19.12.2014 | Institut for Ingeniørvidenskab, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Nye antistoffer til kræftbehandling

Ud af et bibliotek med milliarder af kunstige antistoffer har forskere identificeret 10, der måske kan forhindre kræftsvulster i at vokse.

Måske er det slut med at fragte kæmpe vindmøllebvinger frem og tilbage mellem fabrikshaller. En ny robot skal kunne bearbejde store komponenter til vindmøller on-location. Det er i hvert fald målet for projektet InnoMill. (Foto: Anders Trærup)

12.12.2014 | Institut for Ingeniørvidenskab

Mobil robot kan sætte milepæl for vindmølleindustrien

Forskere og virksomheder har i fællesskab fået en idé, der kan få vidtrækkende betydning for vindmølleindustrien. De vil lave en transportabel robot, der kan bearbejde de største af komponenterne til vindmøller. Hvis det lykkes, venter produktionsbesparelser i milliardklassen.

Rune Hylsberg Jacobsen, Institut for Ingeniørvidenskab, er udpeget til at stå i spidsen for netværket AU Energy Systems and Markets. I de kommende år skal han dermed stå i spidsen for universitetets tværfakultære samarbejde om energiforskning.(Foto: Anders Trærup)

11.12.2014 | Offentligheden / Pressen, Institut for Ingeniørvidenskab, Medarbejdere

Nye muskler til AU Energy

Aarhus Universitet skruer op for aktiviteterne i AU Energy-netværket (AU-ESM). Målet er at styrke det interdisciplinære forskningssamarbejde omkring energi.

Institut for Ingeniørvidenskab skal i de kommende år levere forskning til READY, som er et historisk stort EU-energiprojekt. Billedet er taget fra toppen af Navitas ind imod Aarhus. (Foto: Anders Trærup).

08.12.2014 | Institut for Ingeniørvidenskab

AU skal levere forskning til historisk stort energiprojekt

Med en historisk stor EU-bevilling skal Aarhus Universitet sammen med en række virksomheder og offentlige samarbejdspartnere finde nye løsninger på, hvordan boligområder kan reducere det samlede energiforbrug. Projektet involverer 1000 aarhusianske husstande, som i de kommende år skal fungere som fuldskala-laboratorium for forskere ved Institut…

AU-studerende står bag en app, der kan facilitere spontane møder mellem mennesker. Idéen indbragte dem en sejr i den danske udgave af iværksætterdyst Starup Weekend. Nu går de videre til den globale konkurrence. (Foto: Madsfoto.dk)
Appen NU skal facilitere spontane møder mellem mennesker, der befinder sig i nærheden af hinanden. (Foto: Madsfoto.dk)

02.12.2014 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

AU-studerende vinder iværksætterkonkurrence med møde-app

Fire studerende fra Aarhus Universitet og fem øvrige iværksættere gik helt til top i årets Startup Weekend med deres sociale møde-app NU.

Med 20 millioner kroner i forskningsstøtte skal forskere fra Aarhus Universitet eksperimentere med at  fodre bakterier med strøm fra vindmøller og på den måde fyre op under de mikrobiologiske processer, der styrer omdannelsen af kuldioxid til metan.

01.12.2014 | Offentligheden / Pressen, Institut for Ingeniørvidenskab

Forskere vil fodre bakterier med strøm

Forskere skal undersøge mulighederne for at fodre bakterier i biogasanlæg med elektroner fra vindmøllernes overskudsstrøm. Innovationsfonden investerer 20 millioner kroner i projektet.

Softwaregruppen på Institut for Ingeniørvidenskab skal stå i spidsen for et 60 millioner kroner stort forskningsprojekt. Målet er at gøre det nemmere og billigere at lave prototyper af produkter med mange sensorer og computersystemer. (Foto: Lise Balsby)

01.12.2014 | Offentligheden / Pressen

Europæisk forskning skal bringe virtuelle og fysiske verdener sammen

Med i alt 8 millioner Euro i forskningsstøtte skal Aarhus Universitet stå i spidsen for et projekt, hvor målet er at udvikle en ny form for samspil mellem fysiske genstande og deres computerkontrol ved hjælp af forskellige softwaremodeller. Teknologien vil gøre det nemmere at udvikle troværdige Cyber-Physical Systems (CPS) og kan få stor betydning…

På billedet ses i midten Leif Petersen fra DSE Test Solutions og Ib Johannsen fra Aarhus Universitet sammen med Jan Mousing (tv.), direktør i Videncentret for Landbrug og bestyrelsesformand i Agro Business Park, samt Lars Visbech Sørensen (th.), direktør i Agro Business Park. Foto: Wiegaarden.

25.11.2014 | Institut for Ingeniørvidenskab

Forsker ved Institut for Ingeniørvidenskab får innovationspris

Ib Johannsen fra Institut for Ingeniørvidenskab modtog i dag innovationsprisen ved Agro Business Parks Innovationskonkurrence 2014.

Et styk færdig motor og teststand til hybridraket testet på Flyvestation Karup. Røgen på billedet er i virkeligheden en 440 grader varm vanddamp, der dannes, når motoren antændes. Og for de lidt mere raketkyndige: Bemærk chokdiamanterne i den rene gule flamme. (Foto: Brian Broholm)
På billedet ses fra venstre: Kristian Krog, Anders Klüver, Brian Broholm & Christian Gjerlevsen

24.11.2014 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Studerende tester raketmotor

En gruppe maskiningeniørstuderende er på knap tre måneder klar med en hjemmebygget raketmotor. Den er designet og bygget fra bunden og efterfølgende testet med succes på Flyvestation Karup.

Viser resultater 136 til 150 ud af 300

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste