Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Kvægbesætninger med automatiske malkesystemer har mindsket antallet af græssende køer radikalt. Et nyt forskningsprojekt med deltagelse af forskere fra Aarhus Universitet skal styrke kombinationen af robotmalkning og afgræsning. Foto: AU

24.04.2013 | Natur og teknologi

Ny teknologi skal få flere køer på græs

Den støt stigende anvendelse af malkerobotter, gør det besværligt for landmanden at få køerne ud på græs. Nu tager forskere hul på at udvikle ny teknologi, der gør automatisk malkning mulig og økonomisk rentabel uden at begrænse køernes adgang til motion, frisk foder, dagslys og naturlig liggeadfærd.

15.04.2013 | Uddannelse, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Studerende, Institut for Ingeniørvidenskab

Innovatører skal fremme sundhedsteknologi

Der skal være kortere vej fra idé til produkt og et større fokus på brugernes behov. Derfor lancerer Aarhus Universitet nu i samarbejde med Region Midtjylland en Stanford-inspireret sundhedsinnovatøruddannelse for blandt andet læger og ingeniører.

Kan man bygge et hjerte på computer med en perfekt gengivelse af det komplicerede samspil imellem hjertemusklen og hjerteklappen? To civilingeniørstuderende er klar med et bud på en model, der kan få meget stor betydning for den internationale hjerteforskning. 
Et hjerteforsøg på en operationsgris koster i dag cirka 25.000 kr. Normalt skal der op til tyve forsøg til for at dokumentere et forskningsresultat eller teste et kirurgisk implantat. Først herefter kan man gå i gang med de kliniske undersøgelser på mennesker. En computermodel af grisens hjerte kan simulere operationer i det uendelige. På billedet ses Bjørn Østli (th) og Jacob Lundsgaard begge civilingeniørstuderende, Aarhus Universitet. (Foto: Henrik Olsen)

09.04.2013 | Forskning, Uddannelse, Institut for Ingeniørvidenskab, Sundhed og sygdom, Natur og teknologi

Computermodel kan sætte turbo på hjerteforskning

To studerende har udviklet den hidtil første computermodel af et grisehjerte, som i detaljer viser venstre hjertekammers interaktion med mitralklappen. Det kan bringe hjerteforskningen et stort skridt videre. For nu får forskere nye muligheder for frit at eksperimentere med virtuel hjertekirurgi og samtidig reducere antallet af kostbare…

For første gang er det ved hjælp af elektrisk tiltrækning lykkedes at transportere antistof til kræft ind igennem membranen på syge celler. Metoden kan få betydning for fremtidens medicinske behandling af en lang række sygdomme. Det er to civilingeniørstuderende, der står bag det nye laboratoriefund. På billedet ses Dennis Vestergaard Pedersen i laboratoriet. Foto: Henrik Olsen. 
Øverst ses en kræftcelle, som behandles med medicinsk antistof eller såkaldt immunterapi.
Nederst ses den samme kræftcelle nogle timer senere. Antistoffet er markeret med et selvlysende, grønt farvestof, så man tydeligt kan se, hvordan det har sat sig i en boble omgivet af membran, hvorfra det siver ind i cellen.

03.04.2013 | Forskning, Offentligheden / Pressen, Institut for Ingeniørvidenskab, Natur og teknologi

Studerende opdager dræbermetode til behandling af kræft

Et nyt laboratoriefund kan få betydning for den medicinske behandling af kræft. For første gang er det lykkedes at transportere antistof ind igennem cellemembranen, og det kan slå selv den mest sejlivede kræftform ihjel. Det er to civilingeniørstuderende, der har fundet frem til metoden, som kan vise sig at blive banebrydende.

Forsøgsbiogasanlægget ved AU Foulum har fået autorisation til at køre med delvis økologisk drift. Foto: AU

02.04.2013 | Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Institut for Ingeniørvidenskab, Miljø, klima og energi

AU-biogasanlæg får økologisk autorisation

Forsøgsbiogasanlægget på AU Foulum har som det første i Danmark fået autorisation til at køre med økologisk produktion i perioder. Det giver perspektiver for særligt de økologiske planteavlere.