Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Danske skoler er i fuld gang med at udskifte gamle lysstofrør med mere moderne former for belysning. Men hvordan påvirker det indeklimaet i klasseværelset? Det har to ingeniørstuderende undersøgt, og de er nu klar med en række helt nye anbefalinger til skolebelysning på børnenes præmisser. (FOTO: Colourbox)

19.08.2013 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Lys med omtanke kan forbedre skolemiljøet markant

Netop nu investerer landets kommuner millioner af kroner i energirenovering af skoler, og derfor bliver mange af de gamle lysstofrør erstattet med miljøvenlige lamper. Men hvordan påvirker disse moderne lyskilder elevernes trivsel og indlæring? To ingeniørstuderende står bag en række nye anbefalinger til kommuner, der skal sikre, at…

Forskere vil erstatte den nuværende, energislugende metode til spildevandsrensning med en energiproducerende og energilagrende proces. (FOTO: Colourbox) 
Sæt strøm til affaldsstofferne i vandet og omdan dem til biogas. Idéen er simpel, men har et vidtrækkende potentiale. For måske kan spildevandsanlæg blive fremtidens lagerpladser for den overskudsenergi, vi får fra for eksempel vindmøller. (FOTO: Mette Freisner)
Her forklarer lektor Rune Hylsberg Jacobsen, hvordan man kan udnytte spildevandsrensning til både produktion og lagring af energi og samtidig reducere den meget store udledning af kuldioxid, der er forbundet med den  metode, vandværkerne bruger i dag. (FOTO: Mette Freisner)
PHD CHALLENGE er et intensivt innovationsforløb. På 24 timer skal forskerne være klar med en idé til fremtidens spildevandshåndtering. På billedet ses Rune Hylsberg Jacobsen (th) og ph.d.-studerende Thomas Jensen. FOTO: Henrik Olsen)

19.08.2013 | Institut for Ingeniørvidenskab

Forskere vil lagre energi i spildevand

Sæt strøm til spildevandet og forvandl affaldsstofferne til biogas, der kan lagres og bruges, når elektriciteten er dyrest. Det er et realistisk fremtidsscenarium, mener en gruppe ingeniører fra Aarhus Universitet, der fredag vandt årets PHD CHALLENGE.

Flere elektrikere, murere og mekanikere forfølger drømmen om at blive ingeniører. Det er i dag cirka hver tiende ingeniørstuderende på Aarhus Universitet, der har håndværksmæssig baggrund, og de klarer sig godt på studiet. På billedet ses en gruppe maskiningeniørstuderende i laboratoriet. (FOTO: Henrik Olsen, Ingeniørhøjskolen Arkiv)

15.08.2013 | Uddannelse, Offentligheden / Pressen

Håndværkere bliver gode ingeniører

Stadig flere tømrere, murere og elektrikere bliver optaget på ingeniøruddannelserne via et særligt adgangskursus. Og de er klarer sig godt i mødet med den teoretiske fordybelse. Det viser den seneste opgørelse fra Aarhus Universitet.

Sød, bitter, mørk, lys? En perfekt øl afhænger selvfølgelig af præferencer, men den smager altid af det valgte korn, den valgte ristning, det valgte bitterstof og intet andet. I det, der nok er Danmarks mest avancerede, højteknologiske mikrobryggeri, har forskere og studerende fundet frem til noget, der ligner formlen for øl uden bismag. Fra venstre: Catharine Oestberg Christensen, Christian Dannesboe, Alberte Bundgaard Andersen og Chgeendran Sivanendiran. (FOTO: Rasmus Rørbæk)
Forskere og ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet er efter et halvt års intensivt arbejde meget tæt på at kunne afsløre formlen for den perfekte øl helt uden bismag. (FOTO: Rasmus Rørbæk)

12.08.2013 | Uddannelse, Forskning, Offentligheden / Pressen, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Institut for Ingeniørvidenskab

På jagt efter formlen for den perfekte øl

Hvad er det, der rent faktisk betyder noget for den rene smag af øl? Med teknologisk isenkram for flere hundrede tusinde kroner har forskere og studerende sat jagten ind på at finde formlen for den helt perfekte brygning uden bismag.

Universitet styrker sin platform inden for bioraffinering. Foto: Colourbox

06.08.2013 | Institut for Ingeniørvidenskab

Nyt udstyr til forskning i bioraffinering

En ny rugekasse til udvikling og afprøvning af nyt inden for bioraffinering og raffineringsprocesser etableres på Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet.

Hvordan udnytter man verdens spildevand mere effektivt og på en bæredygtig måde? Det er udfordringen til 60 forskere, som i løbet af bare et enkelt døgn skal samarbejde på tværs af fagdiscipliner og komme med helt nye idéer til fremtidens vand.

05.08.2013 | Forskning, Arrangement, Offentligheden / Pressen

Forskere udforsker spildevand

60 forskere fra Aarhus Universitet skal i et intensivt innovationsforløb på bare 24 timer komme med bud på nye teknologiske løsninger, der kan være med til at udnytte spildevandsresurser på en bæredygtig måde.