Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Mange vil sikkert tænke "MUMS". Andre nok snarere "Yrk!". Tre ingeniørstuderende tænkte "hmmmm", og kogte et ton pommes frites for at afdække om - og i givet fald - hvilke sundhedsskadelige stoffer olien frigiver til de sprøde kartoffelstrimler. (Foto: Colourbox)
Sådan ser olierne ud efter 20 dage i laboratoriet. Farven er en vigtig indikator for oliens kvalitet, og billedet illustrerer derfor tydelige kvalitetsforskelle på de mest almindeligt brugte fritureolier. En mørk olie sladrer om et højt indhold af blandt andet frie fedtsyrer, ketoner og aldehyder. (Foto: Annika Methmann)

20.02.2014 | Offentligheden / Pressen

Et ton pommes frites giver ny viden

Når man opvarmer en vegetabilsk olie til høje temperaturer, så ændrer den sin kemiske struktur og danner sundhedsskadelige forbindelser. Men der er forskel på, hvor store mængder af de giftige stoffer, forskellige olier danner. Ingeniørstuderende står bag et af de mest detaljerede laboratoriestudier af, hvad der sker, når man frituresteger pommes…

Der findes ikke én god markør for aldring. Gråt hår og rynker ses ofte som typiske tegn på aldring, men det er ikke gode markører. Nogle får gråt hår allerede i 20’erme, og hvis man er fisker ved vestkysten, har man typisk flere rynker end andre på grund af sol og vind. Derfor ser forskerne i ”Mark-age”-projektet på aldersmarkører i blodet.

14.02.2014 | Offentligheden / Pressen

Dit blod afslører din biologiske alder

Hvad er din krops biologiske alder? Det er der forskellige svar på, alt efter hvilken body-age-test, du tager. Men nu har forskere vist, at man kan sætte præcist tal på kroppens biologiske alder ud fra en blodprøve. Forskningsresultatet vil få stor betydning – både for den enkeltes helbred og for samfundets økonomi.

Ingeniørstuderende kan se frem til at få et spejlbassin ved Navitas på havnen i Aarhus. Det bliver på én gang et kunstværk, en rekreativ oase og et pumpelaboratorium. (Arkivfoto).

11.02.2014 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Navitas får spejlbassin

I 2014 anlægger Aarhus Kommune et spejlbassin på Pier 2 på Aarhus Ø med direkte tilknytning til Navitas. Forskere og studerende får mulighed for at bruge spejlbassinet både eksperimentelt og som rekreativ oase.

Forskere fra Aarhus Universitet skal stå i spidsen for udviklingen af et nyt system, der får fru Hansens blodtryksapparat til at tale sammen med pilleautomaten, den intelligtente vægt, EKG-måleren og alle de andre teknologiske produkter, der er installeret i moderne ældreboliger. På billedet ses ingeniørerne Finn Overgaard Hansen (th) og Stefan Wagner (tv) fra Aarhus Universitet. (Foto: Henrik Olsen)

05.02.2014 | Institut for Ingeniørvidenskab

Bedre ældrepleje med ny teknologi

Moderne velfærdsteknologi rykker med stor hast ud i plejesektoren. Flere af de nye teknologier har deres udspring i forskningsmiljøet på Aarhus Universitet. Se filmen og oplev, hvordan smarte computersystemer udkonkurrerer de gule lapper i Holstebro Kommune.

Forskere barsler med en ny metode til fremstilling af knogler, brusk og led, der kan kurere eller lindre vævsskader. Idéen er at printe implantater til kroppen i 3D, som kan stimulere væksten af forskellige celletyper. De første resultater er lovende, og i løbet af de næste tre år forventer forskerne at have teknologien klar til kirurgisk behandling af mennesker. På billedet ses forskningsleder Jens Vinge Nygaard, Institut for Ingeniørvidenskab, med et stykke bruskimplantat frisk fra printeren. (Foto: Lise Balsby)
Dette er et eksempel på et implantat. Hulmønstret i printmaterialet er omhyggeligt beregnet og designet, så det har lige præcis den porøsitet, der er nødvendig for at påvirke stamceller i kroppen til at lave brusk. (Foto: Lise Balsby)

04.02.2014 | Institut for Ingeniørvidenskab

Forskere printer reservedele til kroppen

Aldersbetingede skader i bevægeapparatet har indtaget førstepladsen som det hurtigst voksende helbredsproblem i den europæiske befolkning. Lægerne har begrænsede muligheder for at afhjælpe smerter og gener hos de mange patienter. Men nu er forskere på sporet af en ny behandlingsmetode, som vækker opsigt langt ud over Danmarks grænser. De vil…