Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Kom lidt sukker i gyllen, hvis den skal være sur. Ny forskning fra Maibritt Hjorth og hendes kolleger viser, at sukker kan erstatte svovlsyre som middel til at nedbringe udledningen af ammoniakdampe. (Foto: Peter F. Gammelby)

18.02.2015 | Institut for Ingeniørvidenskab

Simpelt sukker kan reducere skadelige ammoniakdampe fra gylle

Landbruget kan formentlig halvere udledningen af de skadelige ammoniakdampe ved at hælde sukker i gyllen. Ny forskning fra Aarhus Universitet tyder på, at sukker kan erstatte svovlsyre som middel til at fjerne ammoniakdampene – til glæde for økologiske landbrug og biogasproduktion.

Der ligger flere års forskningsarbejde bag den nye generation af biologisk medicin. På billedet ses forskergruppen fra Institut for Ingeniørvidenskab. (Foto: Anders Trærup).
Forestil dig gravhunden her som en superjagthund, der er uovertruffen til at opsnuse og indhente byttet - og har lært at skyde. Så har du et indtryk af mulighederne i den nye generation af rekombinante antistoffer, som Luis Álvarez-Vallina, lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab, er en af hovedarkitekterne bag. (Foto: Lars Kruse)

18.02.2015 | Institut for Ingeniørvidenskab

Ny milepæl for biologisk design af medicin

En ny generation af biologisk medicin er på vej. Det drejer sig om specialkonstruerede antistoffer, som er langt mere effektive og alsidige end dem, kroppen selv danner.

Jens Schrader er en af de ingeniørstuderende, der igennnem de seneste semestre har testet en ny fleksibel undervisningsmetode udviklet på amerikanske eliteuniversiteter. Metoden bliver implementeret i en fuldt online ingeniøruddannelse, der udbydes ved Aarhus Universitet fra august 2015. (Foto: Anders Trærup).

17.02.2015 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Medarbejdere

Ingeniøruddannelse går online

Aarhus Universitet udbyder til august 2015 elektronikingeniøruddannelsen med et fuldt online studieforløb. Det er første gang, studerende i Danmark får mulighed for at tage en hel ingeniøruddannelse uden at være fysisk til stede på et universitet.

Kan man gemme solens energi og tage den frem igen, når man har brug for den? Og kan man gøre det på en måde, der både er billig, energieffektiv og miljømæssig forsvarlig? En forskergruppe med lektor Anders Bentien i spidsen har udviklet en ny teknologi til solopladning af flowbatterier, der ser ud til at kunne få stor betydning for private forbrugeres fremtidige strømforsyning. (Foto: Anderes Trærup)
En lille elektrode lavet af simpelt glas og hæmatit (rust) er nøgleingredienserne i en ny form for solcelle, der ikke alene kan konvertere solens energi til elektricitet, men også lagre den. (Foto: Anders Trærup)
Med nye forskningsbevillinger kan Institut for Ingeniørvidenskab intensivere forskningen i flowbatterier. På billedet ses en af de første funktionsdygtige prototyper. (Foto: Anders Trærup)

11.02.2015 | Institut for Ingeniørvidenskab

Forskere finder lagerkapacitet i nye solceller

En ny type solcelle omdanner lys til kemisk energi og gemmer den i små tanke med væske. Idéen er simpel, men den har et vidtrækkende potentiale. Forskere har modtaget en samlet bevilling på 8 millioner kroner til at udvikle en metode til solopladning af flowbatterier.