Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Håndværkere bliver gode ingeniører

Stadig flere tømrere, murere og elektrikere bliver optaget på ingeniøruddannelserne via et særligt adgangskursus. Og de er klarer sig godt i mødet med den teoretiske fordybelse. Det viser den seneste opgørelse fra Aarhus Universitet.

15.08.2013 | Kim Harel

Flere elektrikere, murere og mekanikere forfølger drømmen om at blive ingeniører. Det er i dag cirka hver tiende ingeniørstuderende på Aarhus Universitet, der har håndværksmæssig baggrund, og de klarer sig godt på studiet. På billedet ses en gruppe maskiningeniørstuderende i laboratoriet. (FOTO: Henrik Olsen, Ingeniørhøjskolen Arkiv)

Igennem de seneste fem år er optaget af unge med håndværksmæssig baggrund på de danske ingeniøruddannelser steget markant. Er man faglært kan man via et 1-årigt, målrettet kursus få adgang til at læse til ingeniør på lige fod med unge, der har en gymnasial uddannelse i bagagen.

Gennemfører hurtigt

Og håndværkere er flittige studerende. En opgørelse fra Aarhus Universitet viser, at de gennemfører uddannelsen bemærkelsesværdigt hurtigt.

”De skiller sig positivt ud som gruppe, når man ser på deres studieadfærd. Man kunne måske forvente, at de ville have brug for lidt ekstra tid til den teoretiske fordybelse og derfor forlænge deres studietid. Det er dog slet ikke tilfældet,” siger Conni Simonsen, direktør for Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

En diplomingeniøruddannelse tager 3½ år, og studerende, som bliver optaget via Ingeniørhøjskolens adgangskursus, har en gennemsnitlig gennemførelsestid, der svarer til uddannelsens normering.

”Det er et virkelig flot resultat og efterhånden ret sjældent, at man ser en uddannelsesgruppe herhjemme gennemføre så hurtigt,” siger Conni Simonsen. 

Gennemførelsestiden er udregnet over en periode på fem år.

Uddannelse som investering


En af forklaringerne på håndværkernes studieadfærd kan være, at de typisk har store ambitioner om at komme hurtigt ud på ingeniørarbejdsmarkedet. 
 
”Håndværkerne skifter arbejdstøjet ud med lommeregneren, men også en fast månedsløn ud med S.U.. De ser ingeniøruddannelsen som en investering og går måske derfor mere målrettet igennem studiet,” siger Conni Simonsen.

Cirka 10 procent af alle ingeniørstuderende ved Aarhus universitet har håndværksmæssig baggrund.

Henrik Larsen er en af disse. Han er uddannet mekaniker og læser nu til maskiningeniør på andet semester. Han fortæller:

”Jeg lægger rigtig mange kræfter i studierne, men jeg klarer mig også godt. Stoffet er langt mere interessant, end jeg havde forestillet mig, og man kan sige, at det måske er min første positive erfaring med uddannelsessystemet. Selvfølgelig er det en økonomisk omvæltning, når man er vant til en fast månedsløn, men jeg har aldrig følt mig mere engageret og ikke fortrudt det et sekund. Og så er det jo også en slags investering, for det er jo ikke nogen hemmelighed, at ingeniører tjener godt.”

Højt karaktergennemsnit


Også med hensyn til det faglige niveau, viser opgørelsen fra Aarhus Universitet, at håndværkerne klarer sig på lige fod med de studerende, som bliver optaget på ingeniøruddannelserne via en gymnasial eksamen.

Håndværkernes gennemsnitlige karakterniveau for ingeniøruddannelsens bachelorprojekt er 8,9, og dermed hører de til blandt landets dygtigste studerende.

”Karaktergennemsnit er en af de indikatorer, vi kan bringe i spil, når vi skal se på kvaliteten af vores dimittender. Men vi har også en god og løbende kontakt med de virksomheder, der ansætter vores nyuddannede, og der er slet ingen tvivl om, at de studerende med håndværksmæssig baggrund er efterspurgte på arbejdsmarkedet. De har både teknisk snilde, kreativitet og en meget stærk teoretisk kernefaglighed,” siger Conni Simonsen.

 

KONTAKT

Conni Simonsen, direktør, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet: csi@iha.dk; 4189 3010

Henrik Larsen, ingeniørstuderende: 2146 4989

Uddannelse, Offentligheden / Pressen