Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ingeniørstuderende bag ny hjertestarterapp

En gruppe ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet står bag en mobilapplikation, der på et øjeblik identificerer den nærmeste hjertestarter. Det kan spare dyrbare minutter og redde liv blandt mennesker, der oplever et pludseligt hjertestop.

19.01.2012 | Kim Harell

De studerende har udviklet mobilapplikationen som en prototype til Aarhus Universitetshospital, og den er endnu ikke frigjort til download. Foto: Colourbox

Hvert år får 3.500 danskere pludselig, uventet hjertestop. Kun cirka syv procent af disse mennesker overlever, og det til trods for et stigende antal hjertestartere på landkortet.

Hjertestarterne bliver sjældent brugt, og det hænger sammen med, at kun få ved, hvor de er, forklarer Anders Gade Nørskov, som er en af de studerende bag hjertestarterapplikationen.  

”I Danmark er der registreret mere end 5400 hjertestartere. De er placeret mange forskellige steder – for eksempel i supermarkeder, på store arbejdspladser og på skoler. Problemet er, at ingen ved, hvor de skal lede, hvis uheldet er ude.” 

Udpeger nærmeste hjertestarter
De studerende har udviklet en applikation til smart phones, der på et øjeblik kan udpege den nærmeste hjertestarter.

”Oplever man, at et menneske får pludselige symptomer fra hjertet, er det livsvigtigt at vide, hvor man kan hente hjælp. Vi har lavet en app, der på få sekunder giver brugeren en præcis position for den nærmeste hjertestarter,” siger Anders Gade Nørskov.  

App’en viser afstanden til den nærmeste hjertestarter og giver en række øvrige informationer som for eksempel åbningstid, lokalenummer og telefonnummer på en mulig kontaktperson.
Desuden indeholder den en række interaktive førstehjælpsguides til for eksempel hjertemassage.  

”Vi har arbejdet meget med at udvikle en intuitiv brugergrænseflade. App’en skal fungere i en akut situation, hvor det ikke er hensigtsmæssigt med for mange tekniske detaljer,” siger Lars Rønde, som til daglig læser til diplomingeniør ved Aarhus Universitet. 

Kan gøre forskel på liv og død
App’en identificerer i løbet af få sekunder den nærmeste hjertestarter ud fra et 3G-signal, som i forvejen findes i luften.  Og det kan vise sig at blive afgørende for liv eller død, vurderer, Hanne Balle, projektleder og sygeplejerske i Hjerteforeningen.  

”Hurtig brug af hjertestarter øger chancen betydeligt for at overleve et hjertestop. En hjertestarter afgiver elektriske stød, og det er den mest effektive metode til at normalisere hjerterytmen.” 

Ved et hjertestop ændres hjertets elektriske aktivitet, og den aftager hurtigt for til slut at ophøre.  

Det er derfor vigtigt, at bruge hjertestarteren så hurtigt som muligt efter de første symptomer. Ifølge Hjerteforeningen falder overlevelseschancen med cirka 10 % for hvert minut, der går inden hjertestart.

BAGGRUNDSOPLYSNINGER
Ifølge Hjerteforeningen rammes omkring 3.500 danskere årligt at hjertestop uden for hospital. Kun cirka 6,5 procent overlever.

KONTAKT
Anders Gade Nørskov
Lars Rønde Hansen
Jens Bloch Christensen
Lasse Hauge Petersen

 

Science and Technology, Offentligheden / Pressen