Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Intelligent spotlys løb med ingeniørpris

Tre ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet løb i weekenden med en prestigefyldt pris på 25.000 kr. De modtog prisen for at have udviklet en ny metode til intelligent lyssætning.

23.01.2012 | Heidi Søndergaard

På billedet ses Pavel, Mikkel og Anders der modtog prisen for at have udviklet det intelligente spotlys i forbindelse med et afgangsprojekt på ingeniøruddannelsen i elektro. Foto: Henrik Olsen

Et 3D-kamera i loftet filmer en persons bevægelse på scenen. Det sender informationer til en computer, som styrer en lampe til at kaste et optimalt lys. Tre ingeniørstuderende står bag opfindelsen af et intelligent spotlys, der giver helt nye muligheder for lyssætning til koncerter og teaterforestillinger.  

”I dag har man indtil flere lysmænd til at styre spotlysene ved en forestilling. Deres opgave er at pege lyset ned på de optrædende og hele tiden tilpasse størrelsen af lyskeglen til personernes afstand til lampen. Det er den proces, vi har forsøgt at automatisere,” siger Pavel Lisouski, som er en af de studerende bag projektet. 

Spotlyset åbner for nye muligheder for teknisk og kunstnerisk præcision, fortæller han:
”Brugen af lyssætning spiller en stor rolle for den oplevelse, man gerne vil formidle til for eksempel en koncert eller i et teater. Når man gør lyset intelligent, giver det nogle helt nye muligheder både for teknisk præcision og for at påvirke stemningsskabelsen.”

Kan spare op til ti lysmænd
De studerende har udviklet det intelligente spotlys i forbindelse med et afgangsprojekt på ingeniøruddannelsen i elektro. De har anvendt et kamera af typen Kinect, som er kendt fra Microsoft Xbox 360 spil, til at lave et lyssætningssystem, der kan følge op til ti personer på scenen i tre dimensioner.

”Vi har forsøgt at tænke lys på en ny måde. Det unikke ved vores opfindelse er, at kameraet så at sige ser i dybden. Det gør det muligt at følge flere personers bevægelser på scenen meget præcist i alle tre dimensioner,” siger Pavel Lisouski.

Han vurderer, at opfindelsen kan få stor betydning i underholdningsbranchen, hvor lyssætning traditionelt er forbundet med store omkostninger. ”Det har været vores ambition at udvikle en billig og brugervenlig løsning Man skal som sådan ikke investere i meget andet et kamera og en almindelig computer. Det giver vores system en meget stærk konkurrencefordel, og vi forventer, at det kan åbne op for nogle helt nye markeder. Der findes mange teatre og spillesteder, som i dag ikke har råd til at ansætte lysmænd eller at investere i meget dyrt automatiske udstyr,” siger Pavel Lisouski.  

Stort kommercielt potentiale
De tre studerende modtog blandt andet prisen for at have udviklet et fuldt funktionsdygtigt demonstrationssystem med et interessant forretningsmæssigt potentiale. De overvejer nu at gå videre med at kommercialisere opfindelsen.

BAGGRUNDSOPLYSNINGER
Det er firmaet Dansk Ingeniør Service A/S, der står bag prisen på 25.000 kr.
Formålet med prisen er at sætte fokus på ingeniørstuderendes evne til at udvikle kreative og innovative løsninger og til at formidle og præsentere deres projekt og resultater.

Sådan virker det intelligente spotlys
En bruger udpeger en eller flere optrædende i et pc-program.
Pc-programmet kommunikerer med et Kinect-kamera. Kameraet sender kontinuerligt farve- og dybdebilleder tilbage til pc'en.
Pc-programmet processerer dernæst billederne, finder de optrædende i billederne, og ud fra dette bestemmer det et tredimensionelt koordinatsæt for hver enkelt person.Koordinaterne omregnes til to vinkler, der sendes til et spotlys, som derefter udpeger den optrædende.
Systemet opererer i realtid, hvilket bevirker, at forsinkelsen mellem personernes og lyskeglernes bevægelser bliver minimal. 

KONTAKT
Pavel Lisouski, nyuddannet diplomingeniør: pavellisouski@gmail.com
Mikkel Kragh Hansen, nyuddannet diplomingeniør: mikkelkragh@gmail.com
Anders Krogh Mortensen, nyuddannet diplomingeniør: anderskroghm@gmail.com

Science and Technology, Offentligheden / Pressen