Ny app samler kommunikationsvirvar på hospitaler

Kaldere, overfaldsalarmer og op til flere forskellige mobiltelefoner. Det er bare et udpluk af den maskinpark, som læger og sygeplejersker skal holde styr på til daglig. Men nu er to ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet klar med den første prototype på et kommunikationssystem, der samler alle disse håndholdte enheder. Deres forslag er så godt, at det har gode chancer for at blive til virkelighed om få år, når Danmarks nye supersygehus ved Herning åbner.

07.06.2013 | Kim Harel

elektroniske enheder

En ny app kan i fremtiden gøre dagligdagen lettere for ansatte ved landets sygehuse. Med en simpel oversigt på en smartphone kan man samle mange af de elektroniske enheder, der ellers er standardudstyr på de fleste afdelinger. (Foto: COULORBOX)

Her er et lille udpluk af de elektroniske enheder, som hospitalsansatte til hverdag har med sig rundt på arbejdspladsen. (Foto: Anders Bech)

Nogle gange kan en lille app få stor betydning, og det er tilfældet med den, som to ingeniørstuderende har udviklet i forbindelse med et studieprojekt ved Aarhus Universitet.

For i fremtiden kan hospitalsansatte befries for størstedelen af de elektroniske enheder, de i dag slæber rundt på i kittellommerne.

”Det hele startede med, at vi tog fra Campus i Herning og ud for at kigge på dagligdagen hos en helt almindelig sygehusafdeling. Vi blev ret overraskede over, hvor meget elektronik medarbejderne egentlig skal forholde sig til. Og så tænkte vi, at vi måske kunne gøre det hele lidt nemmere,” fortæller Henrik Christensen, ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet.

Det var Det Nye Hospital i Vest, der kontaktede Aarhus Universitet for at få nye øjne på deres problemstilling.

Seks funktioner i et smæk
I dag er de to ingeniørstuderende klar med den første prototype på en mobilapplikation, som samler det meste af det kommunikationsudstyr, der i dag betjenes af de ansatte på hospitalerne.

App’en indeholder i alt seks store ikoner, som hver især giver adgang til funktioner som alarmopkald, overfaldsalarm, kollegachat samt en række basisfunktioner som for eksempel telefoni, e-mail og kontaktoplysninger.

App’en er desuden udsyret med en såkaldt akutalarm, som kan bruges til at tilkalde personale i særligt kritiske situationer.

Mere tid til de ansatte
Og dét er ikke bare enormt praktisk for lægerne, sygeplejerskerne og portørerne, som er tænkt som brugere af den nye app. Det er samtidig både billigere og langt mere effektivt, siger Anders Bech, ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet.

”Det er klart, at man med færre elektroniske enheder opnår en besparelse på indkøbsbudgetterne og i reparationsudgifter. Samtidig kan det meget vel tænkes, at personalet får frigjort noget af den tid, de i dag bruger på at håndtere alle deres forskellige kommunikationsmidler.”

Applikationen skal på sigt videreudvikles, så den også får funktioner, der gør det muligt at spore personale og udstyr.

Ny alarmfunktion kan spare dyrbare sekunder
De studerende har brugt lang tid på at være til stede på hospitaler og opleve dagligdagens kommunikationsudfordringer. Det har blandt andet ført til et helt nyt bud på en funktion til akutalarmen.

”Hvis der opstår en akutsituation – det kunne for eksempel være et hjertestop hos en patient – så ringer man i dag til omstillingen. Her sørger en telefonpasser for at kalde andre læger på afdelingen. Med vores app kan man med et enkelt klik alarmere de nærmeste læger via telefonens positioneringsfunktion, der minder om en GPS,” siger Henrik Christensen.

På den måde kan app’en spare dyrbare sekunder og lette arbejdsbyrden hos omstillingen, som ofte har meget travlt.

Kan blive til virkelighed i nyt supersygehus
De to studerende har gennemført de første brugertest af prototypen og netop afleveret den til IT-afdelingen ved Det Nye Hospital i Vest.

”Det er en meget interessant prototype, de studerende har lavet, og et eksempel på, at man kan få noget rigtig godt ud af at samarbejde med studerende. Det kræver stadig en hel masse arbejde at få etableret et samlet og gennemtestet kommunikationssystem. Kvalitet og sikkerhed er nøgleord i vores verden, hvor en enkelt fejl kan være forskellen på liv eller død,” siger Jørn Rasmussen, IT-chef ved Det Nye Hospital i Vest.

Henrik Christensen, ingeniørstuderende, Aarhus Universitet: 90371@hih.au.dk

Anders Bech, ingeniørstuderende, Aarhus Universitet:  90528@hih.au.dk