Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny undervandsrobot kan gøre os klogere på Nordpolen

To ingeniørstuderende står bag en ny robot, der kan undersøge, hvad der gemmer sig under isen i de mest ufremkommelige områder af Arktis. De er kommet gennem nåleøjet til finalen ved den globale universitetskonkurrence i robotteknologi under vand, som afvikles om få dage i Canada.

12.06.2015 | Kim Harel

To danske ingeniørstuderende har kvalificeret sig til finalen i den globale universitetskonkurrence i udvikling af undervandsrobotter. De står bag det elektroniske og mekaniske design af Aarhus Universitets The Little Mermaid. Den skal gøre det nemmere at undersøge ufremkommelige områder på Arktis under havoverfladen. På billedet ses Poul Brix og Dennik Ringaard med robotten The Little Mermaid. (Foto: Lars Kruse)

Den manøvrerer med hidtil uset præcision under vand – hurtigt og sikkert i alle retninger. Udstyret med små kameraøjne og hjemmebyggede gribearme kan den foretage selv avancerede observationer og undersøgelser under vand.

Det drejer sig om undervandsrobotten The Little Mermaid, som to ingeniørstuderende fra Aarhus universitet har udviklet med et særligt fokus på at muliggøre missioner i de arktiske have.

Nye muligheder for forskning
Og selvom de studerende i første omgang er klar med en funktionsdygtig prototype, der blot kan dykke op til cirka 10 meter under vand, så er det godt nyt for blandt andet forskere og virksomheder i olie- og gasindustrien, som har interesse i at undersøge forholdene under isbjerge og på havbunden.

”Vi har bygget en robot, der kan fjernstyres fra land, bevæge sig hensigtsmæssigt og undersøge forhold under vand med en meget høj detaljeringsgrad. Det særlige er, at den fungerer intuitivt og er nem at fjernstyre, og det er et ret afgørende skridt i retningen af øget anvendelse af undervandsrobotter til forskellige formål,” siger Dennik Ringgaard, ingeniørstuderende, Aarhus Universitet.

Robotten er på størrelse med en større kuffert og styres via joystick og trykknapper efter nogenlunde det samme princip, som vi kender det fra en X-box controller.

Første danske finalister
De to studerende bag robotten har som den første danske gruppe nogensinde kvalificeret sig til finalen i verdensmesterskabet i undervandsrobotteknologi, som afvikles i Canada d. 25.-27.juni.

Her skal The Little Mermaid vurderes på dens evne til at løse forskellige opgaver under vand i en stor koldtvands-pool med et kunstigt isbjerg.

Blandt andet skal den gennemføre en nøjagtig opmåling af isbjergets størrelse og dybde og vurdere om, der er risiko for, at det bevæger sig i retning af koordinaterne for nogle fiktive boreplatforme. Den skal også hente algeprøver og søpindsvin op fra bunden af bassinet, tælle søstjerner og registrere hvallyde.

Til formålet har de to studerende udstyret robotten med forskellige gribeværktøjer, kameraudstyr,  fangearme og et støvsugerlignende rør til at hente de særligt vanskelige prøver fra bunden af isbjerget.

Robotten har seks motorer og kan manøvrere i alle retninger, hvilket - ifølge de studerendes egen vurdering - giver dem gode vinderchancer.

”Vi har løst de vanskeligste ingeniørmæssige udfordringer, så robotten nu er hundrede procent vandtæt og kan modstå det store tryk under overfladen. Den har en god sigtbarhed og et mekanisk design, der tager højde for bevægelser og strømninger i vandet, så den ikke hele tiden bliver skubbet omkuld. Samtidigt reagerer den meget hurtigt på de fjernstyrede signaler, og det gør den nem at kontrollere,” siger Poul Brix Christensen, ingeniørstuderende, Aarhus Universitet.

Avanceret mekanik og super nem betjening
De to studerende har testet undervandsrobotten i vandet ved havnen i Aarhus, og den fungerer så intuitivt, at selv tilfældige forbipasserende kan styre den inden for de første 30 sekunder med joysticket i hånden.

Undervandsrobotten er kommet til verden på blot 3 måneder. Forinden kontaktede de studerende flere internationalt førende marinteknologivirksomheder for at få gode råd og inspiration til udviklingsarbejdet. Alle steder fik de at vide, at deres ambitionsniveau for robotten var komplet urealistisk.

”Alle steder fik vi at vide, at det var umuligt at skabe en velfungerende robot inklusiv test og fejlfinding inden for den stramme tidsramme. Men ikke desto mindre, er det lykkedes for os at nå i mål med en fuldt funktionsdygtig udgave.”

Om få uger vil det vise sig, om de to aarhusianske studerende kan hive en sejr hjem fra den internationale robotkonkurrence under vand.

FØLG TEAM AU OG THE LITTLE MERMAID PÅ SOCIALE MEDIER

#aarhusuni, #yourniversity, #auingeniør, #AUROV

KONTAKT
Dennik Ringgaard, ingeniørstuderende, Aarhus Universitet: dennik.ringgaard@gmail.com, 22 13 62 12

Poul Brix Christensen, ingeniørstuderende, Aarhus Universitet: b.r.i.x@hotmail.com; 40 17 53 02

 

 

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet