Nyt udstyr til forskning i bioraffinering

En ny rugekasse til udvikling og afprøvning af nyt inden for bioraffinering og raffineringsprocesser etableres på Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet.

06.08.2013 | Janne Hansen

Universitet styrker sin platform inden for bioraffinering. Foto: Colourbox

Aarhus Universitet får nyt højteknologisk udstyr til bioraffinering. Det skal fungere som platform for forsknings- og udviklingsprojekter.

Det nye udstyr, som etableres i AU Foulum,  kan omdanne biomasse og bioaffald til et bredt spektrum af biobaserede fødevarer, foderstoffer, kemikalier, materialer og brændsel.

Gave til forskere, studerende og virksomheder

Opbygningen af udstyret begyndte 1. juli 2013 og forventes færdig inden for et år, hvor både forskere, studerende og universitetets samarbejdsvirksomheder vil få glæde af det, der måske er Danmarks mest avancerede eksperimentelle udstyr inden for bioraffinering.

Det er tanken, at udstyret løbende skal udbygges.

Souschef Morten Dam Rasmussen fra Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet glæder sig over de muligheder, som det nye udstyr giver.

"Danmark har brug for forskning, veluddannede ingeniører og et stærkt samarbejde mellem universiteter og industrien. For at understøtte dette må vi investere i teknologiske platforme. Det er vigtigt for en samfundsmæssig bæredygtig økonomisk og miljømæssig udvikling at investere i bioraffinering af biomasse. En væsentlig udfordring er at udvikle bioraffinering, så det bliver mere effektivt og rentabelt" siger han.

BAGGRUND

Det nye udstyr kommer til at fungere som et integreret bioraffineringssystem, der udnytter biomasse og bioaffald til fremstilling af forskellige produkter som for eksempel foder og biobrændsel.

Udstyrets kan forarbejde biomasse på flere forskellige måder som for eksempel destillation, ekstraktion og krystallisering, og det kan regulere tryk, temperatur og vakuum.

Udstyret er forsynet med sensorer, som sikrer en automatisk overvågning og regulering.

COWIfonden støtter Aarhus Universitets etablering af det nye udstyr med i alt 300.000 kr.

YDERLIGERE OPLYSNINGER

Lektor Zheng Guo, Institut for Ingeniørvidenskab, e-mail: guo@mb.au.dk, telefon: 8715 5528

Institut for Ingeniørvidenskab