Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Publikums dans kan producere strøm til festival

Når Northside i denne weekend går i gang for tredje år i træk, er det med ambitionen om at være en bæredygtig festival. To civilingeniørstuderende har undersøgt muligheden for at udnytte energien fra publikums bevægelser til for eksempel scenebelysning.

12.06.2013 | Kim Harel

Festival

Ny teknologi gør det muligt at omdanne publikums bevægelser på gulvet foran scenen til strøm. To civilingeniørstuderende har udviklet et teknologiscenarium for Northside Festival.

Man gør det allerede i Israel, hvor bilernes passage på motorvejen genererer strøm til intelligent skiltning. Og man eksperimenterer med det i Japans travle undergrundsstationer, hvor skridtene fra de rejsende på sigt skal drive billetsystemer og belysning.

Hop og dans skaber elektricitet

Teknologien er baseret på et såkaldt piezoelektrisk materiale, som når det bøjes, bukkes eller rystes, skaber en lille elektrisk strøm. Hidtil har denne type materiale ikke kunnet producere mere end nogle få millivolt, men udviklingen går stærkt og har nogle meget interessante perspektiver, fortæller Christina Kamp, civilingeniørstuderende fra Aarhus Universitet:

”Teknologien er simpel, men har et kæmpe potentiale. Den er ikke særlig kendt i Danmark endnu, fordi materialet er meget dyrt i forhold til den mængde strøm, det kan producere. Men sådan var det jo også engang med solceller. Tanken optog os meget, og vi vil ville gerne hjælpe Northside med at være på forkant med de teknologiske muligheder.”

Hun har sammen med sin medstuderende, Mette Kristensen, undersøgt muligheden for at bruge piezoelektrisk materiale i gulvet foran scenen, hvor festivalgæsterne står samlet for at høre musik. Her kan det ved den ydre mekaniske belastning fra dans og hop generere strøm, som for eksempel kan bruges til scenebelysning eller lydanlæg under koncerterne.

Publikum kan få 750 pærer til at lyse

Materialet er dog endnu så kostbart, at det ikke har været muligt for de to studerende at indkøbe til lejligheden og dermed gennemføre et reelt eksperiment. 

"Vi har lavet et teoretisk projekt og en masse beregninger, som viser, at teknologien rent faktisk godt kan fungere som et lille supplement til energiforsyningen på en festival. Indtil videre er det dog mest et teknologiscenarium, " siger Christina Kamp.

De studerendes beregninger viser, at hvis man lægger et gulv med piezoelektrisk materiale på et 200 kvadratmeter stort areal foran en af de store scener, så vil det kunne producere en energimængde, der svarer til at tænde 750 sparepærer i tre timer.

De to studerende udstiller deres projekt i Aarhus Universitets telt, Innoside, hvor forskere og studerende inspirerer med deres viden om vejen til en lidt mere sund verden.

 

BAGGRUND

Læs mere om Aarhus Universitets telt, Innoside, på Facebook

Læs mere om piezoelektriske materialer her

 

KONTAKT

Christina Kamp, civilingeniørstuderende Aarhus Universitet:  christinakamp@hotmail.com

Mette Kristensen, civilingeniørstuderende Aarhus Universitet: 1mettekristensen@gmail.com

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Uddannelse