Studerende bygger Danmarks største 3D-printer

En hel kubikmeter stor og fuldt funktionsdygtig 3D-printer står nu klar til brug på Aarhus Universitet. Det er Danmarks største af sin art, og den er bygget på blot en weekend af 18 ihærdige ingeniørstuderende.

16.10.2013 | Kim Harel

Sådan ser det færdige resultat ud. Danmarks indtil videre største 3D-printer bygget på bare en enkelt weekend af 18 ihærdige ingeniørstuderende. (Foto: Jeppe Ibsen)

Det krævede høj koncentration at få elektronikken til at virke. På billedet ses Christian Perti (tv). (Foto: Jeppe Ibsen).

Et knæ, en flymotor, stamceller eller et helt hus. Det er blot få eksempler på, hvad der i de seneste år, har kunnet lade sig gøre at printe i tre dimensioner. 3D-print er en af fremtidens mest fascinerende teknologier og er af mange blevet udnævnt til katalysator for en ny industriel revolution.

Udviklingen på området går stærkt, og nye open source platforme på internettet gør teknologien tilgængelig for mange, forklarer Christian Perti, adjunkt ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet. Han har beskæftiget sig med 3d-printteknologier i de seneste fem år:

”Der er sket meget i de seneste par år. Printerne er blevet hurtigere, mere præcise, og printmaterialet er blevet væsentligt billigere. Det er ikke usandsynligt, at 3D-printerne inden for få år vil revolutionere den måde, vi designer og producerer på.”

Nemmere end man tror

På Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet har der indtil i dag blot været en enkelt 3D-printer til rådighed for de studerende, og den er booket 24 timer i døgnet.

”Vi kan mærke en meget stor interesse for 3D-print fra vores studerende både i forhold til at følge de printfag, vi udbyder, men også i forhold til prototypefremstilling. Mange vil hellere printe end at få hjælp til den traditionelle fremstilling på vores værksteder,” siger Christian Perti.

Behovet for mere printkapacitet gav ham idéen til at samle et lille hold af maskiningeniørstuderende og gå i krig med det ambitiøse projekt at bygge danmarkshistoriens hidtil største printer. Og alt sammen på blot en weekend.

Galimatias, kunne man fristes til at sige, men ikke desto mindre er det nu lykkedes, og den nye printer kører trods sin simple konstruktion og sparsomme elektronik over al forventning:

”Mange tror, det er sindssygt avanceret at arbejde med 3D-print, men det er faktisk en relativt nem tilgængelig maskinteknologi. Printerens størrelse giver os nu mulighed for at printe emner med større rumfang, end nogen har kunnet i Danmark før," siger Christian Perti.

De studerendes egen printer

Aarhus Universitet har i forvejen flere forskellige avancerede 3D-pritnere, som primært bruges til forskningsformål. Den nye printer vil blive stillet til rådighed for alle studerende, som typisk vil komme til at bruge den i den projektbaserede undervisning til at afprøve skalamodeller eller bygge fuldt funktionsdygtige genstande, der kan være alt fra vindmøllevinger til hjertekanyler.

Materialet til den nye printer er en særlig type af plast, der under opvarmning bliver flydende. Fra et tegneprogram på en computer får den besked om, hvad den skal printe, og den kører herefter fra side til side i den modsatte retning af printpladen.

Selve formgivningen af den aktuelle genstand sker altså med små dryp af plastik i lag, som efterfølgende størkner:

"Printeren ekstrudererer tynde tråde af materiale, som den svejser sammen i fine lag. Mange små cirkler bliver til sidst til en cylinder i tre dimensioner. Det er i princippet sådan, printeren fungerer," forklarer Christian Perti.

Afhængig af printemnets størrelse tager det hele imellem en og fem timer. Til gengæld kan man efterfølgende printe 20 af de samme genstande på blot den dobbelte tid af, hvad det tager at printe en enkelt genstand.

En industriel revoloution?

3D-printeren giver en lang række fordele, når man skal producere ting. For det første bliver det muligt i langt højere grad at fremstille unikke produkter, som især kan være afgørende, når man arbejder med implantater til kroppen.

Samtidig kan man opnå en markant bedre materialeudnyttelse, end man kan i den traditionelle fremstillingsindustri, forklarer Christian Perti:

”Tag for eksempel en jetturbine til fly. Den er lavet af titanium. I dag bruger man cirka 20 gange så meget materiale, som den endelige motors vægt. Langt det meste fræses væk i fremstillingsprocessen. Med en 3D-printer kan man fremstille den i et enkelt stykke med lige nøjagtig det materialeforbrug, som motoren kræver. Det er et meget sigende billede på, hvordan produktionen i de kommende år vil forandre sig, og det er derfor klart, at vi skal inspirere vores studerende til at anvende og udvikle printteknologien. Når de er færdige på universitetet, skal de ud i virksomhederne som innovations- og forandringsagenter i den danske fremstillingssektor.”

Jeppe Ibsen læser til civilingeniør i Mekanik, og han er en af de studerende, der har været med til at tegne, beregne og bygge den nye printer. Han er ikke et sekund i tvivl om, at printteknologien kommer til at fylde meget i hans fremtidige ingeniørkarriere:

”Det er en enormt fascinerende teknologi, som i høj grad for betydning for maskiningeniørens arbejde i fremtiden. Man kan sige, at han eller hun i langt højere grad kommer til at spille en nøglerolle i alle former for formgivning og produktdesign.”

Den nye printer har fået navnet Cartesius efter en dinosaurus på grund af størrelsen.

Se film om printerprojektet her:

Christian Perti, adjunkt, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Jeppe Ibsen, studerende, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet: jeppe.ibsen@gmail.com

Uddannelse