Studerende i finalen i Venture Cup

Fire drenge fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet har haft en mere presset eksamensperiode end de fleste. Sammen vil de starte en virksomhed, og deres forretningsplan er allerede gået videre til finalen i en stor iværksætterkonkurrence.

21.06.2013 | Mikael Laursen

Jeppe Ibsen

Jeppe Ibsen læser til civilingeniør i mekanik. Han er sammen med sin projektgruppe kommet i finalen i Venture Cup med en maksine, der kan producere billigt materiale til en 3D-printer. Foto: Mikael Laursen

Jeppe Ibsen lægger matematikbøgerne til side for en stund og kigger på finaledeltagerne i den store iværksætterkonkurrence Venture Cup. Bland deltagerne står hans egen virksomhed Ragnar Extruder.

”Det er virkelig fedt at være nået til finalen. Det er beviset på, at der er andre, der tror på, at det kan blive til noget. Vi har selv troet på, at det er en god idé, men at blive udtaget til finalen er ligesom den endelige bekræftelse på, at det vi laver, det er det rigtige,” fortæller Jeppe Ibsen.

Fra hobby til forretning

Jeppe Ibsen fik idéen sammen med kammeraten Sylvester Szöllösi i værkstedet på Ingeniørhøjskolen på Aarhus Universitet for halvandet år siden. Jeppe Ibsen deltog i foråret i en iværksætterworkshop i Studentervæksthus Aarhus, og siden har tingene taget fart. Jeppe Ibsen mødte Kristian Flyvholm på workshoppen, som hjalp med at skrive en forretningsplan og sende denne til Venture Cup. Siden har de også koblet Jonas Jeppesen fra Syddansk Universitet på, som hjælper med at lave den rigtige software.

Drengene vil nu starte en virksomhed sammen og er allerede optaget i Studentervæksthus Aarhus, som hjælper studerende med at blive iværksættere.

”Det startede jo med, at vi to (Sylvester og Jeppe, red.) bare var i værkstedet, og troede måske det skulle være lidt en ting, vi lavede som vores hobby og måske solgte et par maskiner til andre privatpersoner. Men efter iværksætterworkshoppen har jeg virkeligt haft fokus på, at der skal blive en forretning ud af det her,” fortæller Jeppe Ibsen.

Vil lave maskine til 3D printere

Deres idé til virksomheden er at sælge en maskine, der kan producere billigt materiale til 3D printere. I øjeblikket er der kun store og dyre maskiner til industrielt brug på markedet, men drengene fra Aarhus vil gøre det billigere og mindre.

”Vi ville gøre det tilgængeligt for alle. Jeg har selv en 3D printer, og materialet til den er meget dyrt. Med vores maskine bliver det meget billigere og dermed mere tilgængeligt. I forhold til lignende maskiner, der måske er otte meter lange, kan vores stå på et skrivebord,” fortæller Jeppe Ibsen.

De fire drenge har allerede en fungerende prototype, som kan forvandle rå plastic til det materiale, der fodrer 3D printere. Maskinen kaldes også en ekstruderings maskine.

En hård uge med eksamen og finale

Allerede nu har virksomheden fået en præmie bestående af rådgivning, software og lignende for at være blandt de 15 finalister i Venture Cup. Fredag venter selve finalen, hvor de har mulighed for at vinde op til 250.000 kroner. Lige nu gælder det dog en matematikeksamen for Jeppe Ibsen. Dernæst finalen i Venture Cup. Fremtiden er mere uklar, men drømmene er printet og klar.

”Vi vil være de bedste indenfor dette. Vi forestiller os, at vores maskiner står alle de steder, hvor man ofte bruger 3D printere. I første omgang har vi allerede en aftale om en maskine til Aarhus Universitet. Derefter vil vi gerne finde andre kunder i Danmark og senere også resten af Europa og verden,” fortæller Jeppe Ibsen.

Nu må tiden vise, hvor planerne ender. I første omgang skal universitetets eksamensplan følges. Så gælder det Venture Cup derefter.

Holdet bag:

• Jeppe Ibsen, stud., civilingeniør i mekanik, AU