Unge i kø til ingeniøruddannelserne

Der er rift om pladserne på ingeniøruddannelserne ved Aarhus Universitet, som har fået det hidtil største antal ansøgere.

10.07.2013 | Kim Harel

Flere unge går målrettet efter en ingeniøruddsannelse på Aarhus Universitet. Ingeniørhøjskolen og AU Herning har tilsammen fået 850 førsteprioritetsansøgninger. (Foto: Henrik Olsen)

Navitas på havnen i Aarhus åbner i sommeren 2014 og kommer blandt andet til at huse Ingeniørhøjskolens uddannelser inden for byggeri og mekanik.(Foto: Ingeniørhøjskolen arkiv)

Fredag d. 5. juli udløb ansøgningsfristen for den Koordinerede Tilmelding til de videregående uddannelser, og aldrig før har så mange unge søgt om optagelse på ingeniøruddannelserne ved Aarhus Universitet, som i år har modtaget 850 ansøgninger.

Det er en stigning på 18 procent i forhold til det rekordstore antal ansøgere i 2012 og en udvikling, der kommer hele samfundet til gavn, mener Conni Simonsen, direktør for Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet:

”Vi er inde i en særdeles positiv udvikling, hvor en større andel af unge viser interesse for vores uddannelser. Vi har brug for flere talentfulde ingeniører til at sikre den fremtidige vækst og udvikling i Danmark, og inden for de næste ti år vil vi se en enorm efterspørgsel på ingeniørarbejdskraft, fordi mange af seniorerne skal på pension,” siger hun.

Flere unge med ingeniørdrømme
Det er især andelen af førsteprioritetsansøgninger, der er vokset hos universitetets ingeniøruddannelser, og det er udtryk for en ny tendens, mener Conni Simonsen:

”I de seneste to år har vi set en iøjnefaldende forskydning i ansøgerfeltet, hvor flere går målrettet efter at realisere ingeniørdrømmen.”

Uddannelserne inden for elektronik, bygningsdesign og sundhedsteknologi oplever i år et decideret ansøgerboom, men også universitetets nye ingeniøruddannelser inden for kemi og bioteknologi er kommet godt fra start.

Et mere positivt image
Ingeniøruddannelsernes voksende popularitet kan blandt andet forklares med store ungdomsårgange. Samtidig kan det tyde på, at ingeniørens image er blevet mere positivt blandt unge, mener Michael Evan Goodsite, som er institutleder og professor ved Aarhus Universitets campus i Herning:

”Vi ser nogle store ungdomsårgange, hvor relativt flere gennemfører en gymnasial uddannelse. Det giver os et bedre rekrutteringsgrundlag, end vi havde for ti år siden. Det spiller også en rolle, at vores uddannelser i de fleste tilfælde er et sikkert kort at have på hånden i forhold til beskæftigelse, men jeg tror, det er helt afgørende, at ingeniøren har fået et mere positivt image i Danmark, ” siger han.

Afviste må vente til vinter
Aarhus Universitet forventer at kunne tilbyde næsten alle ansøgere til ingeniøruddannelserne en studieplads. Det er væsentligt flere end de forrige år og hænger sammen med en større bygningsmæssig udvidelse.

”Vi skal kunne tilbyde vores studerende ordentlige forhold med høj kvalitet i undervisningen og adgang til gode laboratoriefaciliteter. Til sommer åbner vi Navitas på havnen i Aarhus, og det giver os mange tusinde nye kvadratmeter. Indtil da må vi leve med, at det bliver lidt trængt,” siger Conni Simonsen.

Cirka 80 ansøgere vil modtage en afvisning på deres ansøgning om optagelse på en ingeniøruddannelse. Heraf vil næsten alle få tilbudt en studieplads i januar.

Den endelige fordeling af studiepladser er klar i slutningen af måneden.

Conni Simonsen, direktør, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet: csi@iha.dk; 4189 3010

Michael Evan Goodsite, professor og institutleder, AU Herning: michaelg@hih.au.dk, 6011 2557

BAGGRUND

Aarhus Universitet udbyder i alt 12 diplomingeniøruddannelser og ni civilingeniøruddannelser (kandidatoverbygninger).

Uddannelserne udbydes i Aarhus og i Herning.

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet har fået 1805 ansøgninger til diplomingeniøruddannelserne- heraf 773 førsteprioritetsansøgninger.

En del af Ingeniørhøjskolens ansøgerrekord kan forklares med oprettelsen af en ny diplomingeniøruddannelse i kemi.

AU Herning har fået 139 ansøgninger til diplomingeniøruddannelserne – heraf 77 førsteprioritetsansøgninger.

Uddannelse, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet